speurles praktijkspeuren training sporen detectie

Praktijkspeuren

Tijdens praktijkspeuren leer je de hond een menselijk geurspoor te volgen, om zo uiteindelijk bij de persoon uit te komen. Hierbij maken we gebruik van de natuurlijke driften van de hond, en maken we geen gebruik van dwang of drukmiddelen. 

Praktijkspeuren

Wil je graag samen met je hond iets ondernemen, en lijkt het je leuk om als team bezig te zijn? Dan is praktijkspeuren ideaal! Het samenwerken met je hond bouwt een sterke band op, en je leert zijn lichaamstaal te lezen: leer te zien hoe je hond speurt.

 

Wist je dat speuren voor een hond erg vermoeiend is, met name geestelijk?! Na een uurtje speuren zal je hond helemaal voldaan zijn van het nadenken. Geestelijke uitdaging is iets wat elke hond nodig heeft, en vooral voor energieke honden die in hun dagelijks leven meer uitdaging kunnen gebruiken, is praktijkspeuren en geweldige uitlaatklep!

 

Speurles geeft je hond iets te doen waar hij echt zijn energie en werkdrift in kwijt kan. Hierdoor zal hij minder snel ongewenst gedrag ontwikkelen. Omgekeerd werkt het ook: een hond die al probleemgedrag heeft ontwikkeld, is doorgaans heel erg geholpen met speurles als onderdeel van de therapie, of als opzichzelfstaande activiteit.

Voor welke hond geschikt?

Het mooie is: elke hond kan speuren! De neus is het meest ontwikkelde zintuig van de hond, en werkt ontzettend goed. Het is het eerste zintuig wat werkt na de geboorte, en blijft ook heel lang werken. Daarom is speurles ook geschikt voor pups en oudere honden. Maar wist je dat speurles juist ook geschikt is voor:

  • honden met lichamelijke beperkingen (HD, ED, etc): iedere hond speurt in zijn eigen tempo, er wordt geen druk op de hond gelegd, en indien nodig worden de lessen aangepast aan wat de hond kan.
  • honden die wat moeite hebben met andere honden: door speurtraining leert een hond zich te focussen en afleiding te negeren. Daarnaast worden de speurlessen  individueel gegeven, en zijn er dus geen andere honden die meespeuren. 
  • onzekere honden: door het vinden van de sporenloper (instructeur), en het belonen daarvoor, bouwt je hond meer zelfvertrouwen op. Het vinden doet hij namelijk grotendeels zelf! Onzekere honden die erg op aansturing van hun eigenaar leunen, kunnen enorm groeien door het volgen van speurlessen.
  • honden met angst voor onbekende mensen: tijdens de speurles zal hij  al snel merken dat het vinden van een persoon juist iets heel leuks oplevert. Hoe meer leuke ervaringen met mensen, hoe beter. Speurles kan hierbij helpen!


De speurlessen

De lessen worden gegeven in de bossen nabij Beek/Zeddam, prachtige stukken natuur waar veel verschillende routes mogelijk zijn, en je dus steeds verrast en uitgedaagd wordt.
Ik geef les in de ochtend op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

 

Je kunt eerst een proefles nemen, deze duurt 45 min tot een uur en kost €30. 
Vervolglessen duren een uur en kosten €50,-.

Enthousiast geworden? Neem dan contact met me op!

Wil je meer informatie, of wil je een afspraak maken voor een (proef)speurles?
Neem gerust vrijblijvend contact op.